Οι Νέοι Ορίζοντες επεκτείνουν τους ορίζοντές μας

Αύριο, πρωτοχρονιά του 2019, η διαστημοσυσκευή New Horizons θα περάσει κοντά, περίπου 3.500 χιλιόμετρα, από τον αστεροειδή 2014 Mu69, γνωστό με το παρατσούκλι Εσχάτη Θούλη, το οποίο είναι το πρώτο κλασσικό αντικείμενο της ζώνης του Κάιπερ που θα επισκεφθεί διαστημοσυσκευή καθώς και το πιο μακρινό αντικείμενο που έχει επισκεφθεί ποτέ διαστημοσυσκευή.

Πολύ λίγα είναι γνωστά για την Εσχάτη Θούλη. Ανακαλύφθηκε το 2014 στα πλαίσια εύρεσης ενός αντικειμένου-στόχου μετά το πέρασμα από τον Πλούτωνα και ακόμη και σήμερα, μία ημέρα πριν το κοντινό πέρασμα γνωρίζουμε πολύ λίγα για αυτή, δηλαδή, την τροχιά της, ότι έχει διάμετρο περίπου 30 χιλιόμετρα, ότι έχει κόκκινο χρώμα και ότι είναι επιμήκης (ή είναι δύο σώματα σε πολύ μικρή απόσταση μεταξύ τους).

To New Horizon θα πραγματοποιήσει όσο γίνεται περισσότερες παρατηρήσεις από το σύντομο πέρασμά του κοντά από αυτό το μικρό ουράνιο σώμα του ηλιακού συστήματος. Το New Horizons είναι τόσο μακριά ώστε για να φτάσουν στη Γη τα δεδομένα που θα στείλει χρειάζονται 6 ώρες.

Η Εσχάτη Θούλη , όπως και ο Πλούτωνας, βρίσκεται σε μία περιοχή του ηλιακού συστήματος γνωστή ως ζώνη του Κάιπερ, όπου βρίσκονται ένας μεγάλος αριθμός παγωμένων αστεροειδών, οι μεγαλύτεροι από τους οποίους έχουν μέγεθος συγκρίσιμο με αυτό του Πλούτωνα. Πέρα από τον Πλούτωνα και του δορυφόρου του Χάροντα, δεν είχε παρατηρηθεί κανένα άλλο αντικείμενο πέρα από τον Ποσειδώνα μέχρι το 1992. Αυτά τα σώματα θεωρούνται απομεινάρια του πρώιμου ηλιακού συστήματος.

Η Nasa έχει ετοιμάσει μία σειρά live, που μπορείτε να δείτε εδώ:

https://www.nasa.gov/nasalive

H ιστοσελίδα του New Horizons

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.