Καταπολέμηση χριστουγεννιάτικης φωτορύπανσης

Μια χριστουγεννιάτικη εικόνα θα φαινόταν ελλιπής χωρίς την παρουσία εκθαμβωτικών λαμπιονιών και φωτοσωλήνων, πολύχρωμων που αναβοσβήνουν με διάφορους τρόπους σε τρελούς ρυθμούς. Τι σημαίνει όμως αυτό για τους αστρονόμους;
Ακόμα περισσότερα φώτα ,ειδικά στις πόλεις, που απλώνουν αρκετή από τη λάμψη τους και στον ουρανό, εντείνοντας το πρόβλημα τις φωτορύπανσης. Τα πράγματα γίνονται <<σκούρα>> για τον αστρονόμο όταν τα γιορτινά λαμπιόνια φωτίζουν απευθείας επάνω του. Φυσικά το να εξαφανίσουμε όλα τα φώτα δεν είναι λύση, υπάρχουν όμως πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να περιορίσουμε το πρόβλημα:
1) Απομακρύνουμε τους εσωτερικούς φωτισμούς από τα παράθυρα και κλείνουμε τα καλύμματα των παραθύρων το βράδυ.
2) Περιορίζουμε τη χρήση εξωτερικών φωτεινών στολισμών και προτιμούμε την τοποθέτηση τους κάτω από κάποιου είδους στέγαση, ώστε να μην δραπετεύει πολύ φως προς τον ουρανό.
3)Προτιμούμε φώτα με θερμά χρώματα , τα οποία επίσης προσδίδουν και στην αίσθηση θαλπωρής.
4)Σβήνουμε τους στολισμούς όταν η ώρα περάσει και οι περισσότεροι συμπολίτες μας κοιμούνται ενώ οι αστρονόμοι ξεμυτίζουν.
Αν η φωτορύπανση δε σας συγκινεί , μπορείτε να σκέφτεστε το λογαριασμό του ρεύματος για να σας πείσει. Ωστόσο η φωτορύπανση είναι πρόβλημα που υπάρχει όλο το χρόνο και χρήζει δραστικής αντιμετώπισης.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.