Ο Ουρανός της Ελλάδας – Φεβρουάριος 2021

tianwen-1_transfer_orbit
Η τροχιά του Tianwen-1 μέχρι να φτάσει στον πλανήτη Άρη, (Kaynouky, Wikimedia Commons).

Ο Ουρανός της Ελλάδας

Εισαγωγή

Αυτόν τον μήνα, πέρα από τις μηνιαίες ενημερώσεις για αστρονομικά γεγονότα και σώματα του Ηλιακού συστήματος, θα συζητήσουμε για τρεις προσεχείς προσεδαφίσεις διαστήμοσυσκευών στον Άρη.

Φάσεις της Σελήνης

Τρίτο Τέταρτο Νέα Σελήνη Πρώτο Τέταρτο Πανσέληνος
04/02 11/02 19/02 27/02
moon moon moon moon

Αστρονομικά γεγονότα

  • 02/2 Αστεροειδής 18 Μελπομένη σε αντίθεση, καλύτερα ορατή μετά τα μεσάνυχτα. Ο αστεροειδής θα βρίσκεται 1415 A.U. (Αστρονομικές Μονάδες) και θα λάμπει με μέγεθος 9.4. Εντοπίζεται με τηλεσκόπιο στον αστερισμό του Καρκίνου.
  • 08/2 Κορύφωση βροχής διαττόντων α-Κενταυρίδες. Το ακτινοβόλο σημείο δε θα ανατείλει κάνοντας την σχεδόν αόρατη για την Ελλάδα.
  • 22/2 Αστεροειδής 29 Αμφιτρίτη σε αντίθεση, καλύτερα ορατή τα μεσάνυχτα. Ο αστεροειδής θα βρίσκεται 1557 A.U. (Αστρονομικές Μονάδες) και θα λάμπει με μέγεθος 9.2. Εντοπίζεται με τηλεσκόπιο στον αστερισμό του Λέοντα.

Θέσεις των πλανητών

  1. Ερμής (Πολύ κακή ορατότητα): Ο πλανήτης θα εμφανίζεται πολύ χαμηλά στη δύση μέχρι τις 5 Φλεβάρη, ενώ από τις 8 θα αχνοφαίνεται στην ανατολή, κοντά στον αστερισμό του Αιγόκερου. Βρίσκεται πολύ κοντά στον ήλιο και ουσιαστικά αόρατος μέχρι τα μέσα του μήνα. Έπειτα είναι ορατός το χαμηλά στην Ανατολή πριν ξημερώσει.
  2. Αφροδίτη (Πολύ κακή ορατότητα): Πολύ χαμηλά στον ανατολικό ορίζοντα, ουσιαστικά αόρατη. Θα βρίσκεται μία μοίρα μακριά από το Δία στις 11 Φλεβάρη.
  3. Άρης (Πολύ καλή ορατότητα): Ο Άρης θα συνεχίσει να βρίσκεται αρκετά ψηλά στον ουρανό και αυτόν το μήνα. Θα ταξιδεύει από τον αστερισμό των Ιχθύων προς το σμήνος των Πλειάδων, από το οποίο θα βρεθεί τρεις μοίρες μακριά στο τέλος του μήνα.
  4. Δίας – Κρόνος (Πολύ κακή ορατότητα): Οι δύο αυτοί γίγαντες θα αρχίσουν να αχνοφαίνονται μισή ώρα πριν την ανατολή, ενώ στο τέλος του μήνα θα βρίσκονται κοντά και με τον Ερμή, κοντά στον αστερισμό του Αιγόκαιρου, με την Αφροδίτη να τους ακολουθεί καθώς ξημερώνει.
  5. Ουρανός (Πολύ καλή ορατότητα): Όποιος αναζητάει τον ουρανό αυτό το μήνα θα έχει πολλές πιθανότητες να τον δει. Στις αρχές του Μήνα θα βρίσκεται μαζί με τον Άρη κοντά στους Ιχθείς, καθώς και στις 17 Φλεβάρη θα βρίσκεται κοντά στο μισοφέγγαρο.
  6. Ποσειδώνας (Πολύ κακή ορατότητα): Χάνεται στο λυκόφως και δε θα κάνει εμφανίσεις στο νυχτερινό ουρανό. Είναι καλύτερα ορατός στις αρχές του μήνα.

Σύνοδοι – Διαβάσεις – Αποκρύψεις

Όπως αναφέρθηκε και στις θέσεις των πλανητών έχουμε:

  • 10/2: Σύνοδος Σελήνης-Κρόνου, πολύ χαμηλά στον ορίζοντα τις πρωινές ώρες και σχεδόν αδύνατο να παρατηρηθεί.
  • 19/2: Σύνοδος Σελήνης-Άρης, κοντά στις Πλειάδες

Άφιξη τριών πλανητικών αποστολών στον Άρη

Τρία διαστημικά σκάφη κινούν το ενδιαφέρων καθώς θα βρίσκονται στην εξερεύνηση του Κόκκινου Πλανήτη αυτό το μήνα. Το γεγονός αυτό δεν είναι τυχαίο καθώς ανά δυο χρόνια και αυτή τη περίοδο, από την εκτόξευσή τους τον Ιούλιο 2020 οι διαστημοσυσκευές απαιτείται να διανύσουν την ελάχιστη δυνατή απόσταση στην τροχιά τους μέχρι να φτάσουν τον πλανήτη.

tianwen-1_transfer_orbit
Η τροχιά του Tianwen-1 μέχρι να φτάσει στον πλανήτη Άρη, (Kaynouky, Wikimedia Commons).

Από τη NASA, το σκάφος Perseverance (Επιμονή) ακολουθεί την προηγούμενη αρειανή αποστολή Curiosity (Περιέργεια). Το σκάφος αυτό έχει πάνω τρια τσιπ με τα ονόματα 10.9 εκατομμυρίων γήινων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα send your name to Mars καθώς και μία πλάκα για να τιμήσει το ιατρικό προσωπικό που μάχεται στην καταπολέμηση του COVID-19. Πέρα από αυτά τα στολίδια, όπως αναφέρει ο Bell, κύριος υπεύθυνος της αποστολής, στο σκάφος έχουν εγκατασταθεί κάμερες που θα στείλουν εξαίρετες εικόνες πίσω στη γη. Στόχος της “Επιμονής” είναι να ερευνήσει την πιθανή ύπαρξη κάποιας μορφής μικροβιακής ζωής στον Άρη ενώ θα είναι η πρώτη αποστολή που θα μαζέψει υλικό από τον πλανήτη όπως πέτρες και σκόνη, τα οποία έχουν σκοπό να στείλουν στη Γη σε κάποια μελλοντική αποστολή ώστε να ερευνηθούν από γήινα εργαστήρια.

Το σκάφος Perseverance στο εργαστήριο της Νάσα για το πρώτο του driving test. (NASA/JPL-Caltech)

Από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η αποστολή Hope (Ελπίδα) έχει σκοπό να μελετήσει τον καιρό στον κόκκινο πλανήτη. H Hope θα μπει στην τροχιά του πλανήτη αυτό το μήνα και έχουν ήδη ετοιμαστεί παρατηρήσεις που θα κάνει πριν “προσαρειωθεί”. Το σκάφος έχει μαζί του ένα φασματογράφο για να παρατηρήσει το υδρογόνο στην ατμόσφαιρα του πλανήτη και να βοηθήσει στο να μοντελοποιήσουν την ύπαρξη του σε αυτόν. Ακόμα, στην πορεία του για τον πλανήτη μετρούσε τη μεσοπλανητική σκόνη ώστε να βοηθήσει στην αναγνώριση της εντός του ηλιακού συστήματος.

Η τρίτη αποστολή και πρώτη για την Κίνα είναι το Tianwen-1 και έχει και αυτό σκοπό να αναζητήσει αρχέγονες μορφές ζωής στον Άρη. Το Φλεβάρη θα βρίσκεται στην τροχιά του πλανήτη και θα χρειαστεί περίπου τρεις μήνες μέχρι να προσεδαφιστεί σε ένα σημείο όπου έχει υποπτευθεί η ύπαρξη κινήσεων λάσπης και ίσως αποδείξεις για ύπαρξη υπόγειου νερού.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.