Ο κομήτης C/2020 F3 υπόσχεται να γίνει ένα όμορφο καλοκαιρινό θέαμα

Ο κομήτης NEOWISE
Ο κομήτης NEOWISE στο άκρο του πεδίου της κάμερας του διαστημικού ηλιακού παρατηρητηρίου SOHO.

Η φετινή χρονιά μέχρι τώρα ήταν γεμάτη με υποσχέσεις για ένα λαμπρό κομήτη, ενώ ήδη έχουν περάσει αρκετοί κομήτες ορατοί με κιάλια. Όμως ένας λαμπρός κομήτης μέχρι τώρα δεν έχει κάνει την εμφάνισή του, παρά τους υποψήφιους.

Ο τελευταίος κομήτης που ανακαλύφθηκε πέρυσι, ο C/2019 Y4 (ATLAS), ήταν ο πρώτος που προβλέφθηκε ότι μπορεί να γίνει εύκολα ορατός δια γυμνού οφθαλμού, όμως τις αρχές του Απριλίου ο πυρήνας διαλύθηκε πάνω στη στιγμή που άρχιζε να φτάνει σε φαινόμενο μέγεθος +7, το οποίο είναι το όριο της ανθρώπινης όρασης για ουράνια αντικείμενα από πολύ σκοτεινούς ουρανούς. (Το φαινόμενο μέγεθος μειώνεται όσο λαμπρότερο είναι ένα αντικείμενο)

Όμως το Μάρτιο ανακαλύφθηκαν άλλοι δύο κομήτες που άφησαν υποσχέσεις για ένα λαμπρό θέαμα. Ο κομήτης C/2020 F8 (SWAN) έφτασε ταχύτερα χρονικά στο κοντινότερο σημείο της τροχιάς του στον Ήλιο (περιήλιο) και φαινόταν να λαμπραίνει γρήγορα. Έφτασε μέχρι μέγεθος +5 στις αρχές Μαΐου πραγματοποιώντας ένα ξέσπασμα δραστηριότητας, όμως στη συνέχεια άρχισε να γίνεται πάλι αχνός, με τη δραστηριότητα του κομήτη να μειώνεται ξανά.

Ο έτερος κομήτης είναι ο C/2020 F3 (NEOWISE), ο οποίος περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο περίπου κάθε 6700 χρόνια και θα φτάσει στο περιήλιό του στις 3 Ιουλίου, σε απόσταση περίπου 45 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον Ήλιο, το οποίο είναι εγγύτερα από τον Ερμή, τον πιο εσωτερικό πλανήτη. Το όνομα NEOWISE είναι της αποστολής που τον ανακάλυψε και αποτελεί μια αυτοματοποιημένη έρευνα στο υπέρυθρο φάσμα για αστεροειδείς που μπορεί να πλησιάσουν στη Γη.

Μέχρι τώρα ο κομήτης λαμπραίνει συνεχώς και έχει φτάσει σε μέγεθος +1.7, γεγονός που τον κατατάσσει ως τον λαμπρότερο κομήτη από το 2013 και έπειτα, και με ανοδική τάση. Την προηγούμενη εβδομάδα ο κομήτης πέρασε από το οπτικό πεδίο της κάμερας 3 του διαστημικού τηλεσκοπίου SOHO, αυξάνοντας συνεχώς τη λαμπρότητά του.

Οι κομήτες όμως είναι από τη φύση τους απρόβλεπτοι. Αποτελούνται από πάγο και σκόνη και όσο πλησιάζουν στον Ήλιο οι πάγοι αυτοί εξαχνώνονται στο διάστημα και τα μόριά τους παρασέρνονται από τον ηλιακό άνεμο με αποτέλεσμα της δημιουργίας της χαρακτηριστικής ουράς. Δεν μπορεί να προβλεφθεί αν οι πάγοι αυτοί θα διατηρηθούν συνεκτικοί ενάντια στην θερμότητα του Ήλιου και πολλοί κομήτες διαλύονται πρόωρα με αποτέλεσμα να μη γίνουν το θέαμα που αναμενόταν, όπως συνέβη φέτος στον κομήτη ATLAS. Άλλοι φαίνεται ότι έχουν πλούσιο υλικό προς εξάχνωση όμως όταν πλησιάζουν στον Ήλιο σταματούν να λαμπραίνουν και καταλήγουν πιο αχνοί από το αναμενόμενο, όπως συνέβη φέτος στον κομήτη SWAN. Πιθανή αιτία του φαινομένου είναι η υπερεκτίμηση από πλευράς μας των αποθεμάτων πάγων και σκόνης του κομήτη.

Αν όλα πάνε καλά για τον κομήτη NEOWISE θα αρχίσει να φαίνεται λίγο πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου, λίγο πριν την ανατολή, στον αστερισμό του Ηνιόχου. Με το πέρασμα των ημερών θα κινηθεί βόρεια και δυτικά και στα μέσα του μήνα αν δεν έχει διαλυθεί και αν παραμένει ενεργός θα είναι καλά ορατός και μετά τη δύση του Ηλίου. Είναι πιθανό να αναπτύξει μια καμπύλη ουρά σκόνης καθώς και μια ευθεία ουρά ιόντων, όμως σταδιακά θα γίνεται αχνότερος. Στις 18 Ιουλίου θα εισέλθει στα όρια του αστερισμού της Μεγάλης Άρκτου και στις 23 Ιουλίου θα έχει την ελάχιστη απόσταση από τη Γη, περίπου 100 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Υπενθυμίζουμε ότι η Νέα Σελήνη είναι στις 20 Ιουλίου.

Ετοιμάστε τον εξοπλισμό σας για να τον παρατηρήσετε!

Χρήσιμοι σύνδεσμοι

2 Σχόλια

  1. Αυτό που με προβληματίζει είναι η απουσία ουράς σκόνης στις εικόνες του SOHO, το οποίο μάλλον σημαίνει ότι δεν έχει μεγάλα αποθέματα σκόνης.

1 Trackback / Pingback

  1. Ο ουρανός της Ελλάδας-Ιούλιος 2020 – Α.Ο.Φ.Π.Κ.

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.