Η Ομάδα μαςΣτόχοι

Η Αστρονομική Ομάδα δημιουργήθηκε με βασικό στόχο τη συνεύρεση ανθρώπων με ενδιαφέρον επιστημονικό ή ερασιτεχνικό για την αστρονομία και την αστροφυσική και την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών μεταξύ των μελών της.

Από τους βασικότερους και σημαντικότερους στόχους μας είναι και η εκμάθηση και διάδοση των μυστικών της αστρονομίας στο ευρύ κοινό του Πανεπιστημίου Κρήτης, της πόλης του Ηρακλείου και γενικότερα της Κρήτης.

Παράλληλα η Αστρονομική Ομάδα αποτελεί την πρώτη φοιτητική επιστημονική ομάδα του Πανεπιστιμίου Κρήτης, και ως εκ τούτου φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα πόλο ελεύθερης σκέψης και ανάπτυξης πέρα από τα στενά δεσμά των μαθημάτων.

Δραστηριότητές μας

Από το 2003, η Αστρονομική Ομάδα έχει να επιδείξει ένα πλούσιο έργο με αυτόνομες ενέργειες αλλά και συμμετοχή σε άλλα δρώμενα του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Συγκεκριμένα οι δραστηριότητες της Αστρονομικής Ομάδας τα τελευταία χρόνια ήταν:

 • Διοργάνωση διαλέξεων και παρουσιάσεων από μέλη της ομάδας με θέματα αστρονομίας σε βασικό επίπεδο, που κυμαινόνται από πρακτικά έως θεωρητικά, στους χώρους του Πανεπιστημίου, αλλά και σε σχολεία, συλλόγους και αλλού.
 • Τακτικές και έκτακτες αστρονομικές παρατηρήσεις με τα τηλεσκόπια της Ομάδας, στο Πανεπιστήμιο και σε άλλες περιοχές της Κρήτης.
 • Αστροφωτογραφίσεις φαινομένων και αστρικών αντικειμένων.
 • Παρατηρήσεις κατά τη διάρκεια αστρονομικών φαινομένων, όπως το κοντινότερο πέρασμα του Άρη (Ιανουάριος 2006), την διάβαση της Αφροδίτης (Ιούνιος 2004) και του Ερμή (30 Απριλίου 2015), την ολική έκλειψη Σελήνης και τη μερική έκλειψη Ηλίου στις 29 Μαρτίου 2006, τη Ολική Έκλειψη Υπερπανσελήνου στις 28 Σεπτεμβρίου 2015 καθώς και τις βροχές μετεώρων (Περσείδες, Ωριωνίδες).
 • Διοργάνωση της σειράς Ημερίδων με τίτλο «Αστρονομικές αναζητήσεις» που πραγματοποιήθηκαν τον Νοέμβριο των ετών 2005, 2006, 2014 και 2018 και τον Δεκέμβριο των 2008, 2009 και 2010.
 • Διοργάνωση της δεύτερης Ημερίδας Σύχρονης Φυσικής.
 • Συμμετοχή στις δύο ημερίδες σύγχρονης Φυσικής για μαθητές Λυκείου που διοργάνωσε ο Σύλλογος Φοιτητών τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης.
 • Συμμετοχή στα Φεστιβάλ των πολιτιστικών ομάδων του Πανεπιστημίου Κρήτης και στα φεστιβάλ υποδοχής του Πανεπιστημίου Κρήτης με ομιλίες και παρατηρήσεις.

Οι προσπάθειες και το έργο της Αστρονομικής Ομάδας έχουν βρει μεγάλη απήχηση όχι μόνο στην πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά και έχουν αγκαλιαστεί από την τοπική κοινωνία του Ηρακλείου.

Μελλοντικά Σχέδια

Η Αστρονομική Ομάδα εξελίσσεται συνεχώς και θέτει νέους στόχους για το μέλλον. Στα μελλοντικά σχέδιά της περιλαμβάνονται:

Η ετήσια βάση πραγματοποίηση ημερίδας με καλεσμένους ομιλητές στο κέντρο του Ηρακλείου.
Η διεξαγωγή παρατηρήσεων σε μελλοντικά αστρονομικά φαινόμενα.
Η επεξεργασία αστροφωτογραφιών.
Η ενημέρωση μαθητών πάνω σε θέματα αστρονομίας.
Η συμμετοχή στα πολιτιστικά φεστιβάλ και δρώμενα του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Η πραγματοποίηση διαφόρων project.

Εξοπλισμός

Τηλεσκόπια:

 1. Meade LX200GPS (Δωρεά Εμμανουήλ Πετρακάκη)
 2. Celestron Schmidt – Cassegrain c/9.25 ίντσες με ισημερινή στήριξη (NEQ 6 pro, NEQ 5)
 3. Νευτώνειο Dobsonian 8 ίντσες.

Προσοφθάλμιοι φακοί:

PL (25 mm, 15 mm, 9 mm), Panoptic (19 mm) , Baader Hyperion Modular (36 mm, 21 mm, 13 mm).

Εξοπλισμός Φωτογραφίας:

Φωτογραφική μηχανή Canon EOS 450D.

Οδηγητική Καμερα ZWO ASI 120mm και ZWO O.A.G. (Off-Axis Guider)


 

Η Ομάδα μας στη Διημερίδα με αφορμή τον εορτασμό για τα 15 χρόνια της ΑΟΦΠΚ. 4 Νοεμβρίου 2018.

 

Τα μέλη της ΑΟΦΠΚ στην Ενετική Λότζια με αφορμή τη διάβαση του Ερμή μπροστά από τον ηλιακό δίσκο. 11 Νοεμβρίου 2019.

 

Τα μέλη της ΑΟΦΠΚ σε ηλιακή παρατήρηση, ανήμερα του Αγίου Μηνά, μπροστά από τον Ιερό Ναό. 10 Νοεμβρίου 2016.

Η Ομάδα μας

Εικόνα 2 από 2