Εισαγωγή
Έφτασε ο Σεπτέμβριος και μαζί του ξεκινάει δειλά και το φθινόπωρο! Αυτό τον μήνα ενημερωνόμαστε για τους πλανήτες, τη Σελήνη και τα φαινόμενα του Σεπτεμβρίου και συζητάμε για το ζωδιακό φως που μπορούμε να δούμε πριν την αυγή. Επίσης διαβάστε ως το τέλος για να μάθετε πως θα συμμετέχετε στο επόμενο αφιέρωμα!
Οι φάσεις της Σελήνης
Νέα Σελήνη | Πρώτο Τέταρτο | Πανσέληνος | Τρίτο Τέταρτο |
---|---|---|---|
07/09 | 13/09 | 21/09 | 29/09 |
Οι θέσεις των πλανητών
Ερμής (αόρατος): Ο πλανήτης βρίσκεται εντός των ορίων του αστερισμού της Παρθένου για όλο το μήνα. Κατά τη δύση του ηλίου βρίσκεται μόλις μερικές μοίρες (δηλ. <10°) πάνω από τον δυτικό ορίζοντα και κοντά στον ήλιο. Συνεπώς, η είναι πολύ δύσκολο να παρατηρηθεί αυτό το μήνα.
Αφροδίτη (Καλή ορατότητα): Διασχίζει τον αστερισμό της Παρθένου μέχρι να καταλήξει στον Ζυγό στις 18/09 όπου θα παραμείνει για όλο τον υπόλοιπό μήνα. Αναζητήστε τη ΝΔ εως και περίπου 90 λεπτά μετά τη δύση του ηλίου.
Άρης (αόρατος): Βρίσκεται μεταξύ του αστερισμού του Λέοντα και της Παρθένου αλλά πολύ κοντά στον ήλιο, γεγονός που καθιστά τη παρατήρηση του πλανήτη αδύνατη.
Δίας – Κρόνος (Πολύ καλή ορατότητα): Το ζεύγος των πλανητών βρίσκεται στον αστερισμό του Αιγόκερου και η μεταξύ τους απόσταση είναι ~15°. Οι πλανήτες ανατέλλουν και δύουν με την έλευση της νύχτας και της ημέρας αντίστοιχα, συνεπώς είναι ορατοί για όλη τη νύχτα.
Ουρανός (Καλή ορατότητά): Ανατέλλει μεταξύ 22.30 (αρχές του μήνα) και 21.00 (τέλη του μήνα) και είναι ορατός όλη τη νύχτα. Βρίσκεται στον αστερισμό του Κριού.
Ποσειδώνας (Μέτρια ορατότητα): Ορατός όλη τη νύχτα μέχρι και την ανατολή του ηλίου σε ύψος έως και 45° κατά τη μεσουράνηση.
Απαραίτητο τηλεσκόπιο για τον εντοπισμό των πλανητών Ουρανό και Ποσειδώνα.
Αστρονομικά γεγονότα
01/09: Βροχή διαττόντων Ηνιοχοείδες, στο μέγιστο της βροχής με ακτινοβόλο σημείο τον Ηνίοχο, αναμένονται έως 5 μετέωρα την ώρα. Πηγή τους είναι υπολείμματα του κομήτη C/1911 N1 (Kiess).
09/09: Βροχή διαττόντων ε-Περσείδες, στο μέγιστο της βροχής με ακτινοβόλο σημείο το ε Περσέα, αναμένονται έως 4 μετέωρα ανά ώρα.
11/09: Αστεροειδής 2 Παλλάς σε αντίθεση, βρίσκεται στον αστερισμό των Ιχθύων και είναι ορατός όλη τη βραδιά, αναμένεται να φτάσει φωτεινότητα μεγέθους 8,6 κάνοντας τον έναν ενδιαφέρον στόχο ακόμα και για ερασιτεχνικά τηλεσκόπια.
22/09: Φθινοπωρινή ισημερία, οι μέρες σταματούν να είναι πια μεγαλύτερες από τις νύχτες και επίσημα ξεκινά το φθινόπωρο.
Σύνοδοι – Διαβάσεις -Αποκρύψεις
10/09: Σύνοδος Σελήνης – Αφροδίτης, κατά το ξημέρωμα της 10 Σεπτεμβρίου η σελήνη θα βρεθεί σε σύνοδο με την Αφροδίτη και θα επέχει περίπου 4° από εκείνη.
17/09: Σύνοδος Σελήνης – Κρόνου, η 10 ημερών σελήνη θα πλησιάσει τον Κρόνο σε απόσταση <4° και θα βρεθεί σε σύνοδο κατά το ξημέρωμα της 17 Σεπτεμβρίου.
18/09: Σύνοδος Σελήνης – Δία, η σελήνη θα βρίσκεται σε σύνοδο με τον Δία, κατά τις πρωινές ώρες, και σε απόσταση <4° από τον πλανήτη.
Αφιέρωμα Σεπτεμβρίου
Όσοι έχετε βρεθεί σε πραγματικά σκοτεινό ουρανό, ίσως έχετε παρατηρήσει ένα αμυδρό φως πάνω από τον ορίζοντα που εύκολα θα μπορούσε να μπερδευτεί με φωτορρύπανση. Ας ερευνήσουμε τα χαρακτηριστικά του ένα-ένα, δείτε αν μπορείτε να μαντέψετε την προέλευση του καθώς μαθαίνετε περισσότερα για αυτό!
Ιδιαίτερα παράξενο είναι το σχήμα του, θυμίζει καμπυλόγραμμο λεπτό τρίγωνο . Ίσως να είναι και το μοναδικό φως στον ουρανό με τέτοιο σχήμα, υπάρχουν στρογγυλά άστρα και πλανήτες, ελλειψοειδείς επιφάνειες γαλαξιών, θυσανοειδείς κομήτες, η ζώνη του δικού μας γαλαξία, κανένα άλλο τρίγωνο όμως.
Δεν είναι εύκολο να το διακρίνουμε, είναι ιδιαίτερα αμυδρό, για αυτό εύκολα χάνεται στο φως της Σελήνης ή στην φωτορρύπανση. Είναι διάχυτο, πιο διάχυτο και από το φως του Γαλαξία μας, τόσο που θυμίζει το απαλό φως της αυγής.
Δεν είναι ορατό όλο το χρόνο, παρουσιάζεται μόνο κατά την άνοιξη μετά τη δύση του Ηλίου και το φθινόπωρο πριν την αυγή. Ούτε όλη τη νύχτα είναι ορατό το φαινόμενο, είναι εντονότερο όταν εξαφανιστεί / πριν εμφανιστεί το φως του Ήλιου. (Για όσους προσπαθούν να μαντέψουν, πλέον μπορούμε να υποθέσουμε πως είναι ετερόφωτο φαινόμενο και μάλιστα από τον Ήλιο).
Γιατί όμως λέγεται ζωδιακό; Έχει να κάνει με τα ζώδια; Μήπως θα φέρει φως στη προσωπική μας ζωή αν λάμψει στο ζώδιο μας; Πέρα από τους αστεϊσμούς, το ζωδιακό φως πήρε το όνομα του διότι λάμπει κατά μήκος του ζωδιακού κύκλου ή της εκλειπτικής. Και οι δύο αυτοί όροι περιγράφουν πρακτικά (αλλά όχι με την ίδια ακρίβεια) την ζώνη πάνω στην οποία φαίνονται να κινούνται οι πλανήτες, ο Ήλιος και η Σελήνη. Ακόμα ένα στοιχείο που μας κατευθύνει να βρούμε τον υπεύθυνο μέσα στο ηλιακό μας σύστημα ( ώρα να στοιχηματίσετε τι κρύβεται πίσω από όλα αυτά).
Τι δεν είναι ιδιαίτερα φωτεινό, έχει διάχυτο φως, φαίνεται καλύτερα υπό το έντονο φως του Ήλιου και βρίσκεται στο επίπεδο του ηλιακού συστήματος; Σκόνη! Σώματα δημιουργούνται και διαλύονται, γεμίζοντας το ηλιακό σύστημα με σκόνη και κόκκους , αν και ζούμε σε μια πιο ήρεμη εποχή, στο παρελθόν οι συγκρούσεις ήταν το σύνηθες. Αυτή η σκόνη είναι που βλέπουμε να στέλνει το φως του Ήλιου προς τη Γη, εντονότερα κοντά στον Ήλιο και επάνω στο επίπεδο του ηλιακού συστήματος δημιουργώντας αυτό το τριγωνικό σχήμα.
Οι ερωτήσεις σας στο αφιέρωμα Οκτωβρίου
Για το επόμενο αφιέρωμα θα απαντήσουμε στις ερωτήσεις σας, μπορείτε να μας στείλετε τις απορίες σας, απλές και περίπλοκες, αρχάριες και προχωρημένες στην φόρμα επικοινωνίας και θα τις απαντήσουμε στο επόμενο άρθρο.
Δεν εχω σχολιο, αλλα μια ερωτηση. Νυκτερινος ουρανος Σεπτεμβριου στην Αττικη γυρω στις 9. Υπαρχει ενα ουρανιο σωμα ακριβως στις 90 μοιρες υψος. Πρεπει να σηκωσης τερμα το κεφαλι σου για να το δης.Ποιο ειναι? Ειναι πολυ φωτεινο. Ευχαριστω.
Πρόκειται για τον Βέγα, το φωτεινότερο αστέρι στον αστερισμό της Λύρας. Ο Βέγα μαζί με τα αστέρια Ντένεμπ και Αλτάιρ (τα λαμπρότερα αστέρια των αστερισμών Κύκνου και Αετού αντίστοιχα) σχηματίζουν το λεγόμενο «Θερινό Τρίγωνο» καθώς βρίσκονται κοντά στις 90° ύψος τους καλοκαιρινούς μήνες. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα και να δείτε σχετικούς χάρτες του ουρανού στο Αφιέρωμα για το θερινό τρίγωνο στο άρθρο του μήνα Αυγούστου 2020.