Η Ομάδα μας


Μέλη της ΑΟΦΠΚ 2003-2023, στην ΑστροΗμερίδα για τα 20 Χρόνια της Ομάδας, 13 Μαΐου 2023


Στόχοι

Η Αστρονομική Ομάδα δημιουργήθηκε με βασικό στόχο τη συνεύρεση ανθρώπων με ενδιαφέρον επιστημονικό ή ερασιτεχνικό για την αστρονομία και την αστροφυσική και την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών μεταξύ των μελών της.

Από τους βασικότερους και σημαντικότερους στόχους μας είναι και η εκμάθηση και διάδοση των μυστικών της αστρονομίας στο ευρύ κοινό του Πανεπιστημίου Κρήτης, της πόλης του Ηρακλείου και γενικότερα της Κρήτης.

Παράλληλα η Αστρονομική Ομάδα αποτελεί την πρώτη φοιτητική επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Κρήτης, και ως εκ τούτου φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα πόλο ελεύθερης σκέψης και ανάπτυξης πέρα από τα στενά δεσμά των μαθημάτων.

Δραστηριότητές μας

Από το 2003, η Αστρονομική Ομάδα έχει να επιδείξει ένα πλούσιο έργο με αυτόνομες ενέργειες αλλά και συμμετοχή σε άλλα δρώμενα του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Συγκεκριμένα, οι δράσεις της ΑΟΦΠΚ τα τελευταία χρόνια περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

  • Διοργάνωση παρουσιάσεων από μέλη της Ομάδας σε θέματα αστρονομίας σε βασικό επίπεδο, που κυμαινόνται από πρακτικά έως θεωρητικά, στους χώρους του Πανεπιστημίου, αλλά και σε σχολεία, συλλόγους και αλλού.
  • Τακτικές και έκτακτες αστρονομικές παρατηρήσεις με τα τηλεσκόπια της Ομάδας, στο Πανεπιστήμιο και σε άλλες περιοχές της Κρήτης.
  • Αστροφωτογραφίσεις φαινομένων και αστρικών αντικειμένων και επεξεργασία τους.
  • Παρατηρήσεις κατά τη διάρκεια αστρονομικών φαινομένων, όπως το κοντινότερο πέρασμα του Άρη (Ιανουάριος 2006), την διάβαση της Αφροδίτης (Ιούνιος 2004) και του Ερμή (30 Απριλίου 2015 και 11 Νοεμβρίου 2019), την ολική έκλειψη Σελήνης και τη μερική έκλειψη Ηλίου στις 29 Μαρτίου 2006, τη Ολική Έκλειψη Υπερπανσελήνου στις 28 Σεπτεμβρίου 2015, τις βροχές μετεώρων (Περσείδες, Ωριωνίδες, Διδυμίδες).
  • Επισκέψεις σε σχολεία και ενημέρωση μαθητών σε θέματα αστρονομίας και διαστημικής.
  • Διοργάνωση Ημερίδων και άλλων εκδηλώσεων επιστημονικού και εκπαιδευτικού περιεχομένου, σε κοινό όλων των ηλικιών και υποβάθρων, με προσκεκλημένους ομιλητές καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης και όχι μόνο, όπως η σειρά «Αστρονομικές αναζητήσεις» (Νοέμβριο 2005, 2006, 2014 & 2018 και Δεκέμβριο 2008, 2009 & 2010), η 2η Ημερίδα Σύγχρονης Φυσικής, καθώς και η Ημερίδα για τον εορτασμό των 20 χρόνων λειτουργίας της Ομάδας, τον Μάιο του 2023.
  • Πραγματοποίηση διάφορων πρότζεκτ, όπως συγγραφή άρθρων, δημιουργία βίντεο, συμμετοχή και διεκπεραίωση ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών, και δημιουργία του αστροεπιτραπεζίου.
  • Συμμετοχή σε εκδηλώσεις και φεστιβάλ και συνεργασία με επιστημονικούς, εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς φορείς, όπως το Φοιτητικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κρήτης, το Ινστιτούτο Αστροφυσικής του ΙΤΕ, το Αστεροσκοπίο του Σκίνακα, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, ο Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Κρήτης, το Ενυδρείο Κρήτης, κά.

Οι προσπάθειες και το έργο της Αστρονομικής Ομάδας έχουν βρει μεγάλη απήχηση στην πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά και έχουν αγκαλιαστεί από την τοπική κοινωνία του Ηρακλείου και της Κρήτης γενικότερα.

Εξοπλισμός

Τηλεσκόπια:

  1. Meade LX200GPS (Δωρεά Εμμανουήλ Πετρακάκη)
  2. Celestron Schmidt – Cassegrain c/9.25 ίντσες με ισημερινή στήριξη (NEQ 6 pro, NEQ 5)
  3. Νευτώνειο Dobsonian 8 ίντσες.

Προσοφθάλμιοι φακοί:

PL (25 mm, 15 mm, 9 mm), Panoptic (19 mm) , Baader Hyperion Modular (36 mm, 21 mm, 13 mm).

Εξοπλισμός Φωτογραφίας:

Φωτογραφική μηχανή Canon EOS 450D.

Οδηγητική Καμερα ZWO ASI 120mm και ZWO O.A.G. (Off-Axis Guider)


 

Η Ομάδα μας στη Διημερίδα με αφορμή τον εορτασμό για τα 15 χρόνια της ΑΟΦΠΚ. 4 Νοεμβρίου 2018.

 

Τα μέλη της ΑΟΦΠΚ στην Ενετική Λότζια με αφορμή τη διάβαση του Ερμή μπροστά από τον ηλιακό δίσκο. 11 Νοεμβρίου 2019.

 

Τα μέλη της ΑΟΦΠΚ σε ηλιακή παρατήρηση, στο προαύλιο του Ιερού Ναού Αγίου Μηνά. 25η Μαρτίου 2017.

Η Ομάδα μας

Εικόνα 2 από 2